De 3 belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een bestelbus
04 Mar 2024
Maak je met je bedrijf een mooie groei door? Is het daarom tijd om uit te breiden in de vorm van een nieuwe bestelbus? Ga dan niet over één nacht ijs. Je moet de aanschaf van een nieuwe bestelbus goed voorbereiden en uitdenken. Met name de 3 onderstaande aandachtspunten zijn van essentieel belang.
Kopen of leasen van een bestelbus?
Je moet allereerst de juiste financiële afwegingen maken. Ga je de nieuwe bestelbus kopen? Of kies je er toch voor om de bestelbus te leasen? Dit is de belangrijkste afweging die je op voorhand moet maken.
Feit is dat beide opties voordelen bieden. Bij het kopen van een bestelbus ben je eigenaar van de bus en geniet je dus van de eventuele restwaarde. Tevens ben je niet van een partij afhankelijk. Ook hoef je niet elke maand het leasebedrag over te maken.
Bij het leasen van een bestelbus geniet je vooral van veel gemak. Je hebt bijvoorbeeld geen omkijken naar de bestelbus verzekeren of de kosten voor reparaties. Dergelijke kosten zijn in het leasetarief opgenomen. Je budgetteert hierdoor op voorhand perfect de te maken kosten. Tevens hoef je niet in één keer een flinke investering te doen. Dat is bij het kopen van een bestelbus uiteraard wel het geval.
Wat voor bestelbus heb je nodig?
Ten tweede moet je op zoek naar een geschikte bestelbus gaan. Stel jezelf hiervoor de volgende vragen:
- Waar moet de bestelbus precies voor gebruikt worden? Op basis hiervan kun je snel een schifting maken tussen de verschillende modellen. Moet de bestelbus bijvoorbeeld veelal een drukke stad in? Dan kun je je afvragen of een L4 bestelbus een handige keuze is.
- Over welke opties moet de bestelbus beschikken? Je moet op voorhand ook nadenken over de opties van de bestelbus. Moeten er bijvoorbeeld zware postkarren vervoerd worden? Dan is een bestelbus met een hoger maximaal laadvermogen én een elektrische laadklep erg prettig.
- Op welke brandstof moet de bestelbus rijden? In de huidige tijden is dit uiteraard ook een belangrijke vraag. Ga je ‘gewoon’ voor een bestelbus die op diesel rijdt? Of kies je al voor een elektrische bestelbus?
Wat worden de vaste lasten?
Ten derde moet je goed naar de vaste lasten kijken. Als je de bestelbus gaat leasen, is dit vrij eenvoudig te berekenen. Je doet dan het maandelijkse leasetarief plus de verwachte brandstofkosten.
Bij het kopen van een bestelbus is dit een ander verhaal. Je moet dan inschattingen maken over de verwachte kosten voor reparatie, onderhoud, verzekering en brandstof. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke punten, mede doordat de prijzen hiervoor uiteenlopen.
Je hebt bovendien veel keuze. Dat geldt bijvoorbeeld voor de bedrijfsauto verzekeren. Voor welk soort verzekering ga je? Bij welke aanbieder sluit je deze verzekering af? Wat zijn exact de voorwaarden? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke vragen die je jezelf moet stellen.
Met andere woorden: breng de vaste lasten zo goed mogelijk in beeld. Dit helpt je om de juiste knoop door te hakken.