Waarom Argentinië deze strafschoppenserie won voordat het zelfs maar begon
20 Dec 2022
Het geluid was oorverdovend en bij elke stap werd het luider. De dappere Franse spelers die de eenzame wandeling naar de strafschopstip maakten, werden opgewacht door een muur van gefluit en boegeroep, en toch was het meer dan dat: dit was een dierlijk gehuil van een geluid, een doordringende kreet die de Fransen dwong op te letten. , om de woede in de lucht te voelen.
Kylian Mbappé negeerde het - hij had al twee penalty's en een hattrick gescoord en hij was nu niet van plan te missen: 1-0. Het regende als een storm op Kingsley Coman en het hield pas op toen hij werd afgestoten door de handen van Emi Martinez. 1-1. Toen kwam Aurelien Tchouameni, en je maag kneep samen voor een 22-jarige in zijn eerste WK, omdat er geen empathie was waar hij heen ging.
Toen hij daar aankwam, begon Martinez aan een geweldige sh**housery, waarbij hij de bal de andere kant op gooide om het moment te verlengen, of misschien om zijn kracht te laten gelden. Hij dook de verkeerde kant op, maar Tchouameni was van slag en miste het doel. 2-1. Het gekrijs sloeg neer op Randal Kolo Muani, maar hij hield zijn zenuwen in bedwang. 3-2. Maar toen smolt de woede weg en veranderde het in hoop. Gonzalo Montiel schreed naar voren, rolde de bal in de benedenhoek en klaar was kees.
Niemand herinnert zich de hele WK-finale, ook al waren ze er in levende lijve getuige van; zodra het laatste fluitsignaal klinkt, is het onmogelijk om elke eb en vloed van het spel in onze geest te verplaatsen.
In plaats daarvan blijven we achter met een caleidoscoop van stills: Angel Di Maria die Ousmane Dembele in een crisis brengt; Nicolas Otamendi kletterend in de benen van Kolo Muani; Mbappé rijdt weg; Messi's armen omhoog; Mbappé rijdt weer helemaal weg. Daarna volgde de redding van Martinez en het doelpunt van Montiel.
In de uren voor de aftrap had de hete lucht gekraakt van verwachting. De weg van Doha naar Lusail was verstikt door verkeer en de ultramoderne metro-rail kwam tot stilstand onder het gewicht van duizenden overstromingen naar het stadion en naar het gigantische fanpark een paar haltes verder. Dit WK had nog steeds zijn definitieve spel, zijn blijvende imago nodig, en in de loop van deze fantasiefinale - Argentinië tegen Frankrijk, Messi tegen Mbappé - zouden ze die zeker krijgen. Het bleek dat ze elke afbeelding kregen die ze maar konden bedenken.
Verhaal gaat verder
Maar het keerpunt, het moment dat je wist dat dit de trofee van Argentinië zou worden, was dat niet. Aan het einde van de verlenging won Hugo Lloris de toss en hij koos ervoor dat Frankrijk de eerste penalty nam. Het was de statistisch verantwoorde keuze; het team dat als eerste schiet, wint vaker dan dat het verliest.
Maar het betekende dat Messi de kant mocht kiezen waar ze ze pakten, en hij koos voor Argentijnse toorn. Zodra de menigte aan die kant het begreep, was hun antwoord triomfantelijk, en toen Lloris naar zijn plek langs de zijlijn liep, dacht hij misschien dat dit een vergissing was.
Vier uur eerder werd al snel duidelijk hoe groot het verschil in aanhang tussen de twee teams was. Duizenden Argentijnse fans waren gekomen om getuige te zijn van de geschiedenis, waardoor dit een thuiswedstrijd was in alles behalve geografie. Er was nauwelijks een Frans shirt of driekleurenvlag te bekennen: niet langs de Lusail Boulevard die zogenaamd ontworpen was op de Champs-Elysées, noch langs de brede gangboorden rond deze gigantische soepkom van een stadion.
Binnen stonden een paar duizend Franse fans achter één doel, maar de rest van het stadion was gevuld met de strepen van Argentinië, alleen onderbroken door hier en daar een knalwitte groep mannen die de traditionele dooi droegen.
Het was duidelijk dat het stadion meer was dan een locatie - het was een steunvat voor Argentinië, een ketel om het lot van Messi te realiseren. Argentinië kwam hier met een nederlaag op hun palmares, met een lastige penalty shootout tegen de Nederlanders genavigeerd, een al met al schokkerige rit dan de Fransen.
(Getty Images)
Maar ze hadden een enorme wil, en om een voetbalcliché te gebruiken – vreemd genoeg voor een WK-finale – voelde het voor een groot deel van deze wedstrijd alsof ze het meer wilden.
Hun motivatie was niet om Argentinië's derde WK te winnen, maar om Messi's eerste te winnen, zijn enige. Toen ze na zoveel mislukkingen de Copa America 2021 wonnen, had Angel Di Maria het winnende doelpunt gescoord en had Martinez cruciale reddingen gedaan, maar zodra het fluitsignaal klonk was het Messi waar ze allemaal op af renden.
Misschien zat daar enige wanhoop in: dit was een natie die Messi niet altijd had gewaardeerd, maar die begon te begrijpen wat het heeft; wat het had.
En het was dus niet zo dat Argentinië niet wilde verliezen, maar dat het simpelweg niet kon. Er waren hier momenten dat het voelde alsof ze dat zouden doen, toen het tweede doelpunt van Mbappé over het net golfde en de adem uit hen werd gezogen, op het veld en op de tribunes. Of toen de scheidsrechter in de verlenging naar de stip wees en het stadion de hele nacht op zijn stilst viel, schrokken de fans.
Maar voordat de shootout begon, toen de scheidsrechter een teken richting het doel gaf omringd door Argentijnse vlaggen, wisten ze op dat moment dat het gedaan was.